До 27  февруари 2023 г. на официалната интернет страница на

...
До 27  февруари 2023 г. на официалната интернет страница на
Коментари Харесай

Министерството на земеделието ще подпомага засегнати предприятия от войната в Украйна

До 27  февруари 2023 година на формалната интернет страница на Министерството на земеделието, както и на Портала за публични съвещания, е оповестен план на Наредбата за използване на подмярка 22.2 " Извънредно краткотрайно подкрепяне за дребни и междинни предприятия, наранени от последствията от съветското настъпление в Украйна “ от Програмата за развиване на селските региони за интервала 2014 – 2020 година, за мнения от заинтригуваните страни. Това осведомиха от пресцентъра на ведомството.

С обнародването на  настоящата разпоредба следва да започват приеми на заявки за подкрепяне по под-мерки 22.1 и 22.2 за Извънредна краткотрайна поддръжка за аграрни стопани и МСП, изключително наранени от въздействието на съветската инвазия в Украйна. Приемът по процедурите ще стартира в границите на идващия календарен месец.

За подкрепяне по под-мярка 22.1 ще могат да аплайват аграрни стопани, отглеждащи пчелни фамилии или ягоди или малини, оранжерийно произвеждане.

Подпомагането ще е на база броя на наличните пчелни фамилии, открит съгласно осъществен есенен обзор за 2022 година и отразен в протокол за осъществен профилактичен обзор от ветеринарен доктор. Пчелните фамилии е належащо да се отглеждат в личен животновъден обект, регистриран по член 137 от Закона за ветеринарномедицинската активност

Подпомагането ще е на база откритата от инспекция на място повърхност, заети с ягоди или малини – оранжерийно произвеждане, като ставката е една: в размер 15 000 лв.. Необходимо е малините или ягодите да са отглеждани в уреди, снабдени със системи за капково напояване.

Всички претенденти следва да имат регистрация по реда на Наредба № 3 от 1999 година за основаване и поддържане на указател на земеделските стопани. Един аграрни собственик може да получи подкрепяне в размер на не повече от 15 000 EUR (29 337 лева) – оптимално допустимият според европейското законодателство размер на помощта.  Заявленията за подкрепяне ще се одобряват в общинските служби по земеделие по непрекъснат адрес на претендента – физическо лице или адрес на ръководство на претендента – юридическо лице или едноличен търговец.

Приемът по под-мярка 22.2 ще обгръща преработвателни предприятия и групи/организации на производители. Подпомагането ще бъде под формата на еднократна помощ и има за цел да способства за подсигуряване на продоволствената сигурност, за превъзмогване на пазарните несъответствия и непрекъснатост на стопанската активност на дребните и междинни предприятия, осъществяващи преправка, предложение на пазара или развиване на селскостопански артикули. Допустимите претенденти е належащо да развиват  своята активност на територията на страната.

Заявленията за подкрепяне ще се подават персонално или от упълномощено лице с нотариално заверено пълномощие в регионалните дирекции на Държавен фонд " Земеделие “ (ДФЗ) по адрес на ръководство на претендентите.

Приемите на заявки за подкрепяне ще бъдат оповестени на интернет страниците на Министерството на земеделието (МЗм) и ДФЗ със заповед на изпълнителния шеф на ДФЗ.

С плана на Наредбата по размер 22 може да се запознаете тук: 

https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-naredba-za-prilagane-na-podmyarka13223/,

както и на:

https://www.strategy.bg/PublicConsultations/View.aspx?lang=bg-BG&Id=7426.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР